בינואר האחרון עצרה המשטרה שלושה תושבי המרכז בחשד לגניבה וסחר בעתיקות שנכנסו מאגן הים התיכון, דרום אמריקה ואפריקה. החקירה חשפה פריטי עתיקות שקיימים למעלה מ-2,000 שנה, נדירים מאוד המוערכים בשווי של מליונים שנגנבו מאתרי מורשת בארץ וגם ברחבי העולם. התגלו אבנים יקרות, פסלים, ראשים של אלים מהתקופה הרומית, כלי חרס ייחודיים, כלי פולחן ועוד. התגלו אלפי חפצים שהיו אמורים להיות מוצגים במוזיאונים וגלריות מוכרים. אז התשובה לשאלה האם סחר בעתיקות הוא בהכרח לא חוקי היא לא. אפשר לרכוש עתיקות בדרך שהיא חוקית לגמרי. יש כל מיני דרכים למכור ואפילו לקנות עתיקות בדרכים חוקיות.
איך עושים את זה?
ובכן יש כמה דרכים. הדרך הראשונה והדי פופולארית כאן בישראל היא על ידי פניה לחברה המתמחה בשירות פינוי תכולת דירה. אותן חברות מקבלות פניות מאנשים פרטיים שמעוניינים לפנות את הדירה שלהם ולעשות סוג של מיון או סדר. לעתים מדובר באנשים שרוצים לעבור דירה, אחרים מעוניינים למכור את הנכס ויש כאלה שפשוט קיבלו נכס בירושה ורוצים גם כן למכור, להשכיר או לעבור אליו. אותם עתיקות לא ממש לטעמם והם חושבים לעשות עליהן קצת כסף. וזה בהחלט אפשרי. המומחים לסחר בעתיקות מגיעים, בודקים את החפצים השונים ומעריכים את השווי שלהם ואתם יכולים לקבל את הכסף שהם שווים. כדי לבדוק האם החפצים שברשותכם מוגדרים כעתיקות או ענתיקות אתם צריכים לפנות לחברה מקצועית המתמחה בהערכת שווי של עתיקות. לאחר שתתאמו זמן שמתאים לכולם יגיע אליכם נציג מטעם החברה, יבחן את החפץ בקפידה רבה ויעדכן אתכם לגבי השווי שלו.
דרכים נוספות לרכוש עתיקות
דרך נוספת היא לגשת לשווקים כמו שוק הפשפשים למשל או חנויות המתמחות בקניה ומכירה של עתיקות. כמעט בכל עיר גדולה יש לפחות חנות אחת כזו גם בארץ וגם ברחבי העולם ובחיפוש מהיר ברשת, בקלות תוכלו לאתר כמה כאלה. ניתן גם להיכנס לפייסבוק ולחפש קבוצות של אנשים המביעים עניין בעתיקות ודרכם לברר. כדאי לבחור את החנות לפי העתיקות שבהם אתם מביעים עניין. ניתן גם להצטרף למכירות פומביות שנעשות אונליין באתרי אינטרנט וחנויות וירטואליות המתמחים במכירת עתיקות. אחת לכמה זמן יש מכירה כזו ובהחלט ניתן להשיג מוצרים ואביזרים מרהיבים ויקרי ערך מאנשים שעומדים לפני שיפוץ בית ישן.
סוגי עתיקות ששווה להכיר
- כלי כסף – מוצרי יודאיקה כמו פמוטים, גביעי קידוש, חנוכיות, צלחות מיוחדות. סכו“ם עתיק, תכשיטים וכל מוצר אחר העשוי כסף ויוצר לפני X שנים מוגדר עתיקות.
- שעונים – שעונים תמיד היו אביזר חיוני והם עברו סוג של טרנספורמציה עם השנים. היום ניתן להשיג שעוני קיר, שעוני כיס, שעוני יד, שעוני שולחן ועוד סוגים של שעונים המוגדרים בתור ענתיקות.
- ספרים ישנים- ספרי קודש למשל הרבה פעמים נחשבים לעתיקות.
- כלי פורצלן- כוסות, צלחות, כלי הגשה ועוד.…
- ציורים – ציורי שמן, גועש, אקוורל, מים, רישומים ועוד.
- חפצי אמנות כמו כלי קרמיקה או חרס, כדים למשל.
- תכשיטים- תכשיטי זהב, כסף, נחושת, אבנים יקרות, תכשיטי יהלומים, עגילים, צמידים, שרשראות ועוד..
- אוספים- אוספים של בולים, אוספים של מטבעות.
- רהיטים – שידות עתיקות, מראות, רהיטי עץ, כורסאות ישנות…
- ועוד…
לסיכום, עתיקות הן ללא ספק נכס מורשת שלא שייך לאף אדם אלא לכלל הארצות וצריך להוקיע את התופעה של גניבתן. יחד עם זאת, יש עתיקות שניתן לרכוש ולא מיועדות להצגה במיצגים ואולי אפילו בביתכם שלכם יש עתיקות ששוות לא מעט כסף.