מהו טיפול CBT ומהו יכול לעשות עבורכם?

תוכן עניינים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive behavioral therapy או CBT) הוא סוג טיפול פסיכולוגי, אשר עשוי לסייע להתמודד עם מגוון רחב של מצבי מצוקה נפשית. אלה כמה דברים, שחשוב ומעניין לדעת על כך:

 

טיפול cbt- התמונה הגדולה

טיפול קוגניטיבי התנהגותי משלב מגוון שיטות מתחום הטיפול ההתנהגותי, עם שיטות מעולם הטיפול הקוגנטיבי. CBT נפוץ למדי כיום. בהתאם לצורך, ניתן למצוא למשל מטפל CBT מומלץ לילדים או מטפלים שמתמחים בסיוע למבוגרים. המצבים הפסיכולוגיים שעבורם השיטה נמצאה יעילה, כוללים בין השאר דיכאון, חרדות (כולל חרדה חברתית), הפרעות אכילה, הפרעות כפייתיות ואף הפרעת דחק פוסט-טראומטית.

 

הגישה מקרוב

כשיטת טיפול פסיכולוגית, גישת ה-CBT מעשית ומהירה יחסית, עם התמקדות בהווה ופחות אם בכלל, התייחסות לניתוח העבר. הנחת המוצא, היא שלא המציאות האובייקטיבית שברקע התופעות השליליות היא שגורמת להן. בהתאם לכך, המיקוד הוא על שינוי המחשבות, התפיסות והאמונות של האדם, שמזוהות כגורמים לתופעות שהוא מעוניין לשנות. הטיפול בשילוב גורמים (כאמור, מחשבות, תפיסות ואמונות) רב עוצמה והוא בין הגורמים העיקריים שמאפשרים את הצלחת השיטה בשטח. אלה גם הדברים, שהמטופל הממוצע (כל אחד מאיתנו למעשה) מכיר אישית מחייו. המטופל יידרש במהלך הטיפול לקחת חלק אקטיבי ביצירת השינוי ואלה יהיו אבני הבניין שכבר מוכרות לו, בהן יעשה שימוש לשם כך. זו "השפה המשותפת" שכבר יש, בינו לבין המטפל.

התהליך

הערכת מצב – פגישה ראשונית, ראיון ואף שאלונים, משמשים להערכת מצבו של המטופל באופן ראשוני. בעזרתם, המטפל בוחר טכניקת טיפול קונקרטית מתוך כמה אפשריות או שילוב שלהן. טכניקות כאלה, עשויות להיות למשל שינוי של אופן ראיית המצב המעיק או חשיפה הדרגתית אליו למטרות טיפוליות. כמו כן, נקבעות מטרות קונקרטיות שמעוניינים להשיג.

מודעות – בשיטת ה-CBT המטופל אקטיבי ומעורב מאוד בתהליך. הרקע התיאורטי למצבו מוסבר לו והוא מתבקש ולעשות מעין "שיעורי בית". אלה כוללים תיעוד של מצבו וכן ניסיונות להתמודד איתו לפי ההנחיות. הרעיון, הוא לטפח מודעות לדפוסי החשיבה (מכאן "Cognitive") ולדפוסי התנהגות ("behavioral") שמביאים למצוקה. כך שהמטופל נדרש למעשה לשיתוף פעולה משמעותי מאוד.

שינוי – הטיפול מספק לאדם תובנות לגבי מצבו, שיסייעו לו לקדם את השינוי הרצוי. המטופל יספר למשל על מחשבות מעודדות חרדה, שעולות לו בעקבות מצב מסוים שאליו הוא נקלע שוב ושוב. המטפל ישקף זאת ויציע דרכי ראייה נוספות על כך, שהן אולי יותר אובייקטיביות וחיוביות.

 

טיפול cbt- התוצאה

כפי שהבנתם עד כאן, טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא גישה שמאוד ממוקדת "תכל'ס" – השגת תוצאות. אם ישנו שיתוף פעולה של ממש מצד המטופל, הדבר אמור להתבטא די מהר בהקלה על ההתמודדות עם התופעות הלא רצויות ובהמשך אף מניעה שלהן. CBT גם מספק למטופל כלים מעשיים, אשר יאפשרו לו להמשיך בעתיד לעזור לעצמו לבד. כך שביחס לקלישאה של טיפול פסיכואנליטי ארוך שנים, אשר מחטט לעייפה בחלומות מוזרים ובזיכרונות ילדות עלומים, מדובר על גישה שונה מהותית.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: