כסף שאתם מביאים איתכם למעמד הבקשה לקבלת משכנתא נקרא "הון עצמי", וכפי שאתם בוודאי כבר יודעים, אין באמת אפשרות לרכוש דירה באמצעות משכנתא בלבד ובמילים אחרות – אין דבר כזה 100% משכנתא. אז מהו ההון העצמי המינימלי הנדרש בקרב רוכשי הדירות, וכיצד הוא משפיע על המשכנתא שלכם? ובכן, רגע לפני שאתם פונים לשירותיו של יועץ משכנתא פרטי, החלטנו לעשות לכם קצת סדר בבלאגן.
הון עצמי למשכנתא בקרב רוכשי הדירות – הסכום המינימלי שנדרש
הון עצמי למשכנתא הוא בעצם פרמטר אשר נוטה להשתנות בהתאם למספר פרמטרים שונים, ביניהם:
1.הון עצמי עבור דירה ראשונה – 25% משווי הנכס, לכל הפחות.
2.הון עצמי עבור החלפת דירה – 30% משווי הנכס, לכל הפחות.
3.הון עצמי עבור דירה נוספת – 50% משווי הנכס, לכל הפחות.
עבור אנשים אשר מעוניינים לרכוש דירה ראשונה במסגרת תוכנית שנקראת "המחיר למשתכן", עולה הצורך בהון עצמי בגובה של 100 אש"ח, בעוד כי ביישובים מסוימים הוא עומד על 60 אש"ח בלבד, בעקבות מענקים כאלו ואחרים שמעניקים ליישובים הללו. דבר נוסף שחשוב לציין הוא כי ערך המשכנתא במסגרת פרויקט המחיר למשתכן נקבע בהתאם לערך הריאלי של הדירה, ולא בהתאם לערך הדירה בפועל, מה שמעניק לבנק את האפשרות להעניק משכנתא בהיקף העולה על 75% שכן, מיותר לציין כי מדובר על הטבה משמעותית במיוחד.
רגע, אז איך זה משפיע על המשכנתא?
תחילה, עליכם לזכור כי הון עצמי למשכנתא הוא פרמטר שקובע, בהתאמה, את שיעור המשכנתא המקסימלי שתוכלו לקבל. במילים אחרות – במידה והנכם נדרשים בתשלום של סכום עצמי של 25% משווי הנכס, הרי שתוכלו לקבל משכנתא בגובה של עד ל-75% משווי הנכס. יחד עם האמור, חשוב לזכור כי סכום הכסף שתביאו יחד איתכם לעסקת הרכישה יקבע את גובה הריבית שתצטרכו לשלם עבור המשכנתא. למעשה, במהלך הגשת הבקשה לבנק הייעודי, יהיה עליכם לציין את גובה ההון העצמי שעומד לרשותכם במעמד רכישת הדירה וקבלת המשכנתא, כך שהבנק יוכל לבדוק את הדברים טרם אישור ההלוואה שלכם.