מה ההבדל בין אדריכלות פנים לעיצוב פנים?

תוכן עניינים

מתכננים בקרוב שיפוץ? בונים בית חדש? התבלבלתם בין בעלי המקצוע השונים ואתם לא ממש יודעים באיזה שלב אתם צריכים את מי? הפוסט הבא בא לעשות קצת סדר בבלאגן. משהו אחד שכולנו יכולים להסכים עליו הוא ששלב התכנון הוא השלב החשוב, המהותי והמורכב ביותר בתהליך. תכנון טוב ונכון יעזור לנו להגשים את כל החלומות שלנו. רעיון הופך לשרטוט ושרטוט הופך לתוצר. קיים הבדל מהותי בין אדריכלות פנים לבין עיצוב פנים.

 

אדריכל, הנדסאי אדריכלות ואדריכל פנים מה ההבדל?

אדריכלים בישראל מקבלים הסמכה לתכנן בתים ופרויקטים. הם חייבים לסיים 5 שנות לימוד אקדמאיות במוסד מוכר ועליהם לעבור התמחות למשך תקופה די ארוכה. בסיום תקופה זו, עליהם לעבור מבחן המסמיך אותם ומעניק להם רישיון. הם מתכננים מבנים מא‘ ועד ת‘ כולל תכנון השלד, הקירות הפנימיים והחיצוניים, איטום מעטפת מבנים, מערכות מורכבות ועוד. לעומת אדריכלים, הנדסאי אדריכלות עוברים הכשרה שנעה בין 2-3 שנים ומקבלים בסיומה תעודת הנדסאי מטעם משרד התמ“ת. בשונה מאדריכל שיכול אחרי סיום ההתמחות לתכנן כמעט כל פרויקט שהוא רוצה, הנדסאי יכול לתכנן רק בתים פרטיים. הביטוי אדריכל פנים מתייחס אך ורק לאדריכל וכל שאר בעלי המקצוע אינם נחשבים או מוגדרים לאדריכלים. רוב האדריכלים לא יגדירו עצמם אדריכלי פנים וזאת משום שההכשרה שהם עברו מאפשרת להם לעשות הרבה יותר מרק לתכנן את פנים הבית.

ומה לגבי מעצבי פנים?

יש מגוון עצום של קורסים, הכשרות ולימודים למעצבי פנים ברחבי הארץ. מעצבי פנים לא מוסמכים לתכנן שום מבנה, אלא רק עוסקים בתחום עיצוב בית מבפנים. יש תואר ראשון בעיצוב פנים, תואר שני ויש גם הכשרות בסיסיות הנמשכות כמה חודשים. על פי החוק למעצבי פנים אסור להציג את עצמם בתור אדריכלים.

 

אז איך אדע במי לבחור?

זה די פשוט. אם אתם בונים בית מאפס, אתם חייבים אדריכל. אתם צריכים מישהו שיסרטט את הבית שלכם על כל מרכיביו ואף יגיש את הסרטוטים לקבלת אישור להיתר בניה מטעם העירייה או הרשות המקומית אליה אתם משוייכים. בדרך כלל אדריכלים עושים גם עיצוב פנים אבל זה משהו שתצטרכו לבדוק אותו לפני כן. לגבי שיפוץ, זה מאוד תלוי. אם אתם משפצים את הבית או הדירה שלכם מהיסוד, כלומר שוברים קירות, מבצעים חלוקה מחודשת ועושים שינויים קונטרוקטיביים, אתם צריכים לפנות לאדריכל. אם אתם לא מבצעים שינויים כאלה ורק מבצעים שיפוץ שהוא קוסמטי, תוכלו להוזיל עלויות וזאת משום שאדריכל לרוב יגבה יותר ובצדק ולבחור מעצב פנים. איך שלא יהיה האחריות שלכם היא לבדוק איפה וכמה זמן איש המקצוע אותם אתם בוחרים למד, איזו הכשרה הוא עבר ואילו תעודות הוא מחזיק.

 

קריטריונים נוספים שיש לשים אליהם לב

  1. עבודות – בקשו לראות פרויקטים קודמים של אותו בעל מקצוע ושימו לי האם אתם מתחברים לסגנון. כדאי לבחון גם את רמת הגימור, האיכות למרות שאלה מושפעים לא רק מהתכנון, אלא גם מהביצוע וכאן נכנסת לתמונה הבחירה של הקבלן.
  2. לוחות זמנים- תאמו מראש לוחות זמנים ובדקו שבעל המקצוע אכן זמין לפרויקטים שלכם ושאתם משדרים על אותו גל.
  3. חיבור אישי – אתם הולכים לעבוד בצמוד לאותו אדם למשך תקופה ארוכה. בין אם מדובר בבניה של פרויקט ובין אם בשיפוץ, אתם שמים המון כסף וזמן על התהליך הזה ולכן חשוב לבחור מישהו שאתם מתחברים אליו, סומכים על הדעה שלו ומרגישים איתו בנוח.
מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: