קולות לא רצוניים – על מה הם מעידים ואיך מטפלים?

תוכן עניינים

קיימים סוגים שונים של טיקים ביניהם טיקים מוטוריים הבאים לידי ביטוי בתזוזה של איבר, קולות לא רצוניים כמו למשל כחכוח בגרון או אפילו קללה שיוצאת מהפה ללא התראה או אזהרה. למעשה, מדובר בקולות ו/או תנועות לא רצוניים אשר חוזרים על עצמם. נהוג לחלק את אותם תנועות וקולות למוטוריים וקוליים. מדובר בתופעה נפוצה שבמקרים רבים פשוט חולפת לה מעצמה, אך כאשר מדובר בחזרתיות של הטיקים לאורך זמן, בתדירות גבוהה ובשילוב סוגים שונים שלהם, בחלק מהמקרים תאובחן תסמונת המכונה טורט.

 

איך זה מרגיש ומה אפשר לעשות?

לפני הטיק ההרגשה היא בעצם הרצון לבצע פעולה מסוימת ואחרי הטיק יש סוג של תחושת הקלה. כאמור, ברוב המקרים הטיקים חולפים מעצמם ולא גורמים לסוג של הפרעה בחיי היום יום. יחד עם זאת, במקרים יותר חמורים, ניתן לטפל בדרכים שונים כמו למשל לשלב טיפול טבעי בטורט, טיפול באמצעות תרופות, טיפול התנהגותי, פעילות גופנית מותאמת אישית, דיקור, טיפולי מגע ועוד.

מה יכול להחמיר טיקים של קולות לא רצוניים?

יש כמה גורמים שיכולים להוביל להחמרה של הטיקים ביניהם חרדה, כעס מוגבר, התרגשות יתר, עייפות, חום, לחץ, מתח וביקורת כלפי הטיקים.

 

האם יודעים מה גורם להופעה של טיקים?

ובכן, התחום כולו עדיין נמצא תחת מחקר והסיבות העיקריות להיווצרותם של הטיקים לא ידועות במאת האחוזים. יחד עם זאת, נמצא כי המקור של הטיקים הוא באינטרקציות שנוצרות בין גורמים שהם גנטיים לבין גורמים סביבתיים. למעשה, נוצרת סוג של הפרעה בין הקליפה של המוח לבין גרעיני הבסיס ואז יש עיכוב בתנועתיות והטיקים נוצרים. יש עוד השערה שעל פיה נמצא כי חוסר איזון בדופמין (חומר הנוצר במוח) מפר את התקשורת בין התאים העצביים.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: