טיקים בעין שמאל – מדוע מופיעים?

תוכן עניינים

כחמישית מהאוכלוסייה עלולה לחוות מצב של טיקים בעין שמאל, טיקים בעין ימין או טיקים בשתי העיניים. למעשה, מדובר בתנועות מהירות שאינן רצוניות ומחמירות במצבים של לחץ, התרגשות ומתח. אצל חלק מהאנשים הטיקים עוברים משריר אחד לשני, משתנים בצורתם, עוצמתם, במיקום ובתדירות. לטיקים אין מטרה מסוימת, כלומר – הם לא תורמים לנו. לכן, ילדים או מבוגרים החווים טיקים מרגישים לעתים קרובות מעין מבוכה וחוסר ביטחון.

מתי מופיעים טיקים בעין והאם זה נשלט?

לרוב טיקים בעין שמאל, עין ימין (או בשתיהן) מופיעים סביב גיל 10 ולא יאוחר מגיל 20. מחקרים מראים כי 80% מאלו שסובלים מטיקים מפתחים גם הפרעת קשב, ריכוז ו/או הפרעה אובססיבית כפייתית. כאמור, בזמן לחץ הם לרוב מתגברים. יש אנשים המסוגלים לשלוט בטיקים, אך חשוב לציין שלרוב הטיקים חולפים מעצמם אחרי זמן קצר.

מדוע זה קורה?

הסיבה העיקרית להופעה של טיקים היא ממקור נוירולוגי, כאשר נוצר שיבוש בפעילות מוליך עצבי כימי במוח בשם דופמין, המעודד את הטיקים. נמצא כי קיים קשר גנטי וגן פתולוגי, השכיח אצל יהודים, אשר גורם להופעת טיקים. ישנן גם תרופות מסוימות, כמו ריטלין, העלולות לעורר טיקים.

אילו סוגי טיקים קיימים?

קיימים 3 סוגים עיקריים של טיקים בעין:

  • קבוצת הטיקים הפשוטים, אליה משתייכים טיקים בעיניים החולפים מעצמם, המופיעים לרוב בקרב ילדים בגילאי 5-10.
  • טיקים מוטוריים: אם מדובר בטיק המשלב חלקי גוף נוספים, הכוונה לטיקים מוטוריים.
  • טיקים מורכבים: טיקים קוליים מסוגים שונים נמנים בקבוצת טיקים זו.

פחות מאחוז אחד מהילדים סובלים מתופעה המכונה תסמונת טורט, המאופיינת בשילוב בין טיקים מוטוריים לקוליים.

אחת הבעיות המורכבות בנושא הטיקים הוא הקושי באבחון. קיימים סוגים שונים של טיפולים לתופעה, כמו טיפול תרופתי, גירוי מוחי עמוק, טיפול פסיכולוגי ועוד.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: