צרכנות חכמה – מדריך לקנייה נבונה

תוכן עניינים

צרכנות חכמה היא שם כולל למגוון רחב של פעולות שאנשים מבצעים על מנת לחסוך כסף ולהיות נבונים בעת בחירת מוצרים, שירותים או מחירים. השפע כיום הוא גדול, רחב ומגוון וצריך לשים לב לפרטים הקטנים כאשר רוצים לקנות דבר מה. אין זה פשוט לבחור ויש חשיבות לשימת לב בעת הבחירה על מנת שלא לבזבז כספים לחינם ושלא לצורך. על מנת לקנות בצורה נבונה צריך שיהיו רצון ונכונות למעט מאמץ אך אין ספק שזה שווה את ההשקעה, שכן המשמעות היא יותר כסף פנוי בחשבון הבנק העובר ושב. כך למשל אחד העקרונות המהותיים של צרכנות חכמה הוא ביצוע סקר שוק ובדיקת מחירים. לא משנה מה רוצים לקנות או מה הצורך הקיים – תמיד חשוב לבדוק מה המחירים בכמה מקומות וכך לבחור את המחיר הכי אטרקטיבי וכדאי שמוצאים.

 

עקרונות של צרכנות חכמה

הצרכנות החכמה באה לידי ביטוי בעיקר בחישוב מדוקדק של הוצאות וביצוע תעדוף של קניות. בנוסף לכך אין מדובר בפעולות שמבצעים או לא מבצעים אלא מדובר בהלך מחשבה שצריך להשתנות. כאמור – השוואת מחירים היא אחד הכלים היעילים ובמקרים רבים של קניית מוצרים אפשר להתוודע לפערים משמעותיים במחירים, מה שיכול להסתכם בחסכון של מאות ואפילו אלפי שקלים. אין זה אומר שאסור לחיות, לבלות או ליהנות אך תמיד צריך להיות עם האצבע על הדופק, לדעת מה המצב שחשבון הבנק, אילו הכנסות צפויות להגיע ולהתכונן לקראת הוצאות לא צפויות. צרכנות חכמה היא התנהלות יומיומית ושגרתית ולכן צריכה להגיע מתוך רצון אמיתי לשמור על הכסף ולדעת בדיוק לאן הולך כל שקל.

 

איך בכלל מתחילים להתנהל בצורה צרכנית נבונה?

בדומה לנושאים אחרים שדורשים ליווי צמוד של איש מקצוע מנוסה ומיומן – גם כאן זה כדאי ודרוש, אך יש חשיבות גבוהה מאד בנוסף לכך לרצון הכן והאמיתי של אותם אנשים להתחיל להתנהל בצורה טובה ונכונה יותר. הרבה אנשים מרגישים שהכסף שנכנס מהעבודה הקשה שלהם נעלם מחשבון הבנק והם לא מבינים לאן. ברגע שמתחילים לשים לב בדיוק לאן הולך הכף – מתחילים להבין איפה אפשר לחסוך ולקצץ, על מה אפשר לוותר ומה חייבים להשאיר או להמשיך. בכל מה שנוגע לסדר העדיפויות הרי שלכל אדם או משפחה תהיינה עדיפויות שונות ואין כללי אצבע שצריך לאמץ. באופן כללי שאלות שצריכות להישאל הן האם המוצר או השירות הזה דרוש? האם אפשר להסתדר בלעדיו? האם מדובר בצורך או במותרות ועוד. ברגע שמארגנים את הלך המחשבה כך שמבינים על מה אפשר לוותר ומוצאים את הדרכים להוזיל בצורה מקסימלית את מה שלא מוותרים עליו – זו התחלה טובה בהחלט.

 

 

מתי כדאי ללמוד אודות צרכנות חכמה?

מדובר בנושא שאין גיל מוקדם מדי בשביל ללמוד את העקרונות שלו. כיום כבר יש הסכמה על כך שאפילו ילדים צעירים או בני נוער יכולים להתחיל להפנים את העקרונות של צרכנות חכמה ושכדאי להתחיל עם זה כמה שיותר מוקדם, מה שיהפוך אותם למבוגרים בעלי אחריות אישית שיש פחות סיכון שיגיעו למצבים של מינוס בבנק או שיזדקקו לעזרה כספית. מכאן שיש פה גם עניין של דוגמה אישית של הורים כלפי הילדים שלהם ולכן מומלץ לאמץ את העקרונות בכל גיל ולהראות שאפשר להתנהל בצורה בוגרת ונכונה עם הסתכלות לטווח ארוך. עם הזמן יופנמו עוד ועוד עקרונות ולבטח לכל אחד יהיה קל יותר לקבל את ההחלטות הנכונות עבורו.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: