בדיקת צנתור וירטואלי – אבולוציה של בדיקה מצילת חיים

תוכן עניינים

בצנתור הראשון בעולם התבצע אי שם לפני 40 ומשהו שנים, בשנת 1977. רופא גרמני צעיר, החליט לבצע הליך מהיר במטופל שלו, במקום לבצע ניתוח מעקפים דחוף. מטרת ההליך החדשני היתה לטפל בהיצרות חמורה של אחד מהעורקים החשובים המחוברים ללב, אך במקום לנסר את עצם החזה כדי לטפל בעורק, הוא החדיר אל העורק צינור דקיק, שפינה את הפלאק הכבד, שכיסה את דפנות העורק ובתוך טיפול קצר וקל של חצי שעה – הוא הציל את חיים המטופל שלו.
השיטה החדשנית שינתה את עולם הקרדיולוגיה, אף מאז ועד היום עברו הרבה מים (וקרדיולוגים) בנהר והתחום הספיק לעבור עוד שינויים מעניינים.
אז איך הגענו מן הצנתור הראשון, אי שם בשנות השבעים העליזות, אל בדיקת צנתור וירטואלי של ימינו?

 

מהצנתור הראשון עד בדיקת צנתור וירטואלי

קפיצה מהירה למאה העשרים ואחת מגלה כי מכון מאר, כמו מכונים רפואיים אחרים בארץ ובעולם, מציע למטופליו מגוון בדיקות רפואיות חדשניות, ביניהן גם צנתור וירטואלי. אבל בין שנת 1977 לבין העת הנוכחית, התרחשו עוד כמה תהליכים שהובילו לרגע הזה.

 

אחרי הטיפול פורץ הדרך של הרופא הגרמני, דר' גרונציג שמו, התפרסמה הידיעה המרעישה בכנס קרדיולוגים שנתי. הרופאים הנדהמים ביקשו ללמוד כיצד ניתן לבצע את ההליך המהיר והקל (בהשוואה לניתוח מעקפים, כן?) ודר גרונציג הכשיר קרדיולוגים רבים לבצע את הפעולה.

ההליך הפך מקובל ונפוץ ברחבי העולם כולו, תוך שהוא משתכלל ומשתפר עם הזמן.

 

הכניסה לצנתור נעשתה דרך המפשעה שנים ארוכות, עד שבשנת 2002 נכנסה לשימוש טכניקה המאפשרת חדירה לביצוע צנתור גם דרך העורק הרדיאלי בשורש כף היד. לאחר שנתיים נוספות, נכנס לפעולה תומכן – מכשיר המשפר אף יותר את ההליך ותוצאותיו.

כיום נהוג לבצע צנתורים לא רק בלב, אלא גם בעורקים מובילים למוח, כדי למנוע שבץ מוחי. מיליוני צנתורים מבוצעים מדי שנה בעולם, מצילים חיים ומשפרים את איכות החיים של מיליוני בני אדם.

כיום נהוג להבחין בין שני סוגים עיקרים של צנתור – צנתור אבחוני וצנתור טיפולי, כאשר מטרתו של צנתור אבחוני היא לגלות מה מצב העורקים והלב, כדי לבחור את הטיפול המתאים ביותר ואילו צנתור טיפולי נעשה כדי לנקות את דפנות העורקים מהשכבות המצטברות של דלקת ושומנים, כדי למנוע התקפי לב ובעיות נוספות.

אבל בשנים האחרונות פותחה חלופה מתקדמת לצנתור אבחוני, שכולם רוצים לנסות.

צנתור וירטואלי – למה כולם מדברים על זה?

בניגוד לצנתור מסורתי, צנתור וירטואלי הוא בדיקה לא פולשנית, שנעשית כדי לבחון את מצב העורקים והלב. הבדיקה מאפשרת גילוי מוקדם – יותר מאשר כל בדיקה אחרת – של מחלות כליליות. הגילוי המוקדם מאפשר להציל חיים ולטפל בבעיות שונות, לפני שהמצב מחמיר.

בנוסף, מדובר על בדיקה קצרה וקלילה, של כמה דקות, שלא מצריכה הכנות מיוחדות מראש, לא מחייבת אשפוז (אלא אם התגלה מצב המחייב התערבות רפואית מהירה) ולבסוף – התוצאות שלה נחשבות כה אמינות, עד כי אם לא התגלו כל ממצאים בבדיקה, המטופל נחשב בטוח מפני התקפי לב בשש השנים הקרובות.

למעשה, הסיבה היחידה שרופא יעדיף לא להפנות מטופל לבדיקה הזו היא אם המטופל שלו נמצא בסכנת חיים מיידית וזקוק להתערבות רפואית ללא דיחוי.

 

לסיכום,

בדיקת צנתור וירטואלי נחשבת אחת הבדיקות האמינות והבטוחות ביותר כיום לחולים, או מי שנמצאים בסיכון למחלות לב ומחלות כליליות. היא השלב האבולוציוני הארון בפיתוחים רפואיים חשובים, שמטרתם להציל חיים והיא זמינה עבורכם כאן אצלנו.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: