מהו רפלוקס קיבתי-ושטי ואיך ניתן לטפל בו?

תוכן עניינים

חשים תחושת צרבת לעיתים תכופות? משתעלים אחרי כל ארוחה או מרגישים מעין חמיצות צורבת בגרון? ייתכן מאוד כי אתם סובלים מבעיה רפואית המכונה רפלוקס קיבתי-ושטי. מהן הסיבות לתופעה? מי נמצא ברמת סיכון מוגברת לסבול ממנה? מהם התסמינים הנוספים שעלולים להופיע? וכיצד ניתן לטפל בכך בצורה הטובה ביותר? להלן כל התשובות.

 

רפלוקס קיבתי-ושטי – מדוע זה קורה?

המזון שאנו צורכים מועבר דרך הוושט בצורה חד כיוונית לקיבה ומשם להמשך תהליכי עיכול בתנאים חומציים. רפלוקס קיבתי-ושטי הינו מצב בו מסיבה כלשהי התהליך מתחיל להתבצע גם בכיוון ההפוך, כך שתוכן הקיבה "עולה למעלה" מכיוון הקיבה בחזרה לוושט. משום שתוכן הקיבה הינו חומצי והוושט שלנו אינה מסוגלת להתמודד עם רמת חומציות שכזו, היא נפגעת בצורה חמורה כאשר הדבר מתרחש בקביעות ובאופן כרוני. הדבר אף יגרום לכם להשתמש עם תרופה לצרבת לעיתים תכופות, שכן זהו התסמין המרכזי של התופעה.

 

ישנן מספר סיבות שעלולות לגרום לריפלוקס קיבתי-ושטי:

  • שינויים הורמונליים בזמן הריון שגורמים להיחלשות השסתום החד כיווני של מערכת העיכול.
  • לחץ תוך בטני מוגבר – במצבים של השמנה או בהריון ובמיוחד בעת שכיבה.
  • זיהומים ודלקות – חיידק הליקובקטר פילורי, דלקת בקיבה גסטריטיס ועוד מגוון רחב של זיהומים ודלקות עלולים להשפיע על הפעילות הקיבתית שלנו ולגרום למעבר של תוכן הקיבה בחזרה לוושט.

 

גם אנשים אשר מעשנים בכמויות או כאלה שמשתמשים באופן קבוע בתרופות מסוג NSAIDS או סטרואידים עלולים לסבול מהתופעה, כמו גם מי שסובל ממצבי לחץ וחרדה ממושכים, מה שהוכח כזרז להופעה של בעיות עיכול שונות, עלייה ברמת החומציות בקיבה והופעת תסמינים המיוחסים לרפלוקס קיבתי-ושטי.

מהם התסמינים של ריפלוקס קיבתי-ושטי?

התסמין הנפוץ ביותר של רפלוקס קיבתי-ושטי הוא כאמור צרבת שמופיעה לעיתים תכופות לאחר אכילה, אך ישנם גם תסמינים נוספים דוגמת שיעול, תחושת חומציות ושריפה בגרון, צרידות, כאבים בחזה וברום הבטן, קשיי בליעה, שיהוקים, ריח רע מהפה ואף דלקות חניכיים (כתוצאה ממיצי עיכול שמגיעים עד לפה). במידה ומדובר בריפלוקס חמור, תוכן הקיבה יכול להגיע באופן רציף לפה ומשם למיתרי הקול ואפילו לריאות. למעשה, במקרים קשים של רפלוקס ישנה נטייה לפתח דלקות ריאה שלא על זיהומי ויראלי או חיידקי.

 

כמובן שלא כל תסמין שציינו אכן מעיד בהכרח על רפלוקס קיבתי-ושטי כרוני, וכל אחד ואחת מכם עלול להרגיש את אחד התסמינים לאחר ארוחה גדולה שכוללת מאכלים שומניים, במהלך ביצוע פעילות ספורטיבית מייד לאחר ארוחה גדולה וכו'. רק במידה והתסמינים חוזרים לעיתים תכופות מידי גם בלי קשר לסוג מסויים של מאכלים או פעילות מסויימת, חשוב מאוד לפנות לאבחון ולטיפול.

 

כיצד ניתן לטפל ברפלקוס קיבתי-ושטי?

ראשית כל, יש לבצע אבחון מסודר לסיבה שבגינה הופיעו תסמיני הריפלוקס וזאת באמצעות פנייה אל רופא הגסטרו. הרופא מתחשב בכל גורמי הסיכון של המטופל  (עישון, תזונה, משקל וכו') ומבצע בדיקות מעבדה נדרשות, לרבות זיהוי נוכחות החיידק הליקובקטר פילורי ובמידת הצורך גם אולטרה-סאונד של אזור הצוואר והוושט. הטיפול הרפואי ברפלוקס קיבתי-ושטי כולל שימוש בתרופות סותרות חומצה, אנטיביוטיקה ובמקרים קיצוניים התערבות ניתוחית לחיזוק השסתום.

 

במקביל, רצוי מאוד לפנות גם אל מטפל שמתמחה ברפואה סינית. לעומת הרפואה המערבית-קונבנציונלית, הרפואה הסינית מתייחסת אל האדם בתור מכלול אישיותי ולא רק כאוסף של תסמינים, ומנסה להתחקות אחר הסיבות שגורמות לריפלוקס הקיבתי-ושטי להופיע. בסוג זה של טיפול האבחון מתבצע לא רק על פי נתוני בדיקות המעבדה אלא גם על ידי בדיקה מדוקדקת של גלגל העין, הלשון ודפוסי הדופק. בהתאם לממצאים, יינתנו המלצות תזונתיות מותאמות אישית ויבוצע שימוש גם  של צמחי מרפא וטיפולי דיקור סיני.

 

השילוב של טיפולי הרפואה הסינית כנגד ריפלוקס קיבתי-ושטי יחד עם הטיפול התרופתי שינתן לכם על ידי רופא הגסטרו, הוכח כמיטבי וככזה שיקל עליכם עד מאוד. אין שום התנגשות בין שני סוגי הטיפולים הללו כך שבהחלט שווה לנסות.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: