ריבית פריים – כל מה שחשוב לדעת

תוכן עניינים

עולם הבנקאות, ההלוואות והפיננסים מבוסס על מושג חשוב מאוד – ריבית. במדינת ישראל יש סוגים שונים של ריביות ביניהן ריבית קבועה או משתנה, ריבית פריים וריבית צמודה למדד או שאינה צמודה. למעשה, ריבית הפריים נחשבת למאוד פופולארית לא רק כאן בישראל, אלא ברוב מדינות המערב ובעבר היא הייתה שמורה רק ללקוחות VIP או בשמם המקורי ”לקוחות פריים“. בשונה מבעבר, ריבית זו בעלת שיעור נמוך מאוד כאשר בשנים האחרונות היא נעה בין 1.4-1.6 אחוזים. לעומת זאת, באמצע שנות ה-90 הריבית הגיעה ל-15%. כלומר למרות השינויים הכלכליים האדירים שמתקיימים, היא עדיין נשאר נמוכה.

 

הקשר בין ריבית בנק ישראל לריבית פריים

ריבית בנק ישראל מתייחסת כמעט לכל תהליך כלכלי בין אם זה קניית בית, אגח“ים, מדד המחירים לצרכן ועוד. בהקשר של הלוואות, הריבית שבנק ישראל קובע ומשתנה אחת לחודש משפיעה באופן ישיר רק על הלוואות המבוססות על ריבית זו. ריבית הפריים היא הבסיס לקביעת שיעורי הריביות של מוצרים פיננסים הקשורים לבנקים והיא לא צמודה לאף סוג של מדד. כדי לחשב אותה עלינו להוסיף 1.5% לריבית שנקבעת על ידי בנק ישראל.

 

 

מה גורם לשינויים בריבית?

ובכן, יש כמה דברים שמעודדים שינויים בריבית הפריים. למשל, התפרצויות אינפלציוניות, משברים בסגנון של משבר הקורונה, הערך של השקל אל מול הדולר ועוד. אחד הנושאים הכי חשובים שצריך ללמוד בהקשר הזה הוא כאשר אנחנו מתכננים לקחת הלוואה. הן הבנקים והן גופים מסחריים אחרים מעניקים הלוואות על בסיס אותה ריבית ושיעור הריבית שאנו משלמים על הכסף שאנחנו לווים, משתנה לפי כל מיני שינויים שחלים בה. לכן, חשוב לעשות שיעורי בית, לפני שלוקחים הלוואה וללמוד את המספרים.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: