מהי בדיקת ציסטוסקופיה לערמונית ומה היא מאבחנת?

תוכן עניינים

בדיקת ציסטוסקופיה מסייעת לאבחן בעיות רבות הקשורות למערכת השתן. מקור המילה ציסטוסקופיה מגיעה מהשפה היוונית והמשמעות שלה היא הסתכלות לתוך כיס. הכוונה היא לכיס השתן במקרה זה. במהלך הבדיקה מכניסים מכשיר רפואי הדומה לטלסקופ ומכונה ציסטוסקופ לתוך דרכי השתן התחתונות. בין היתר מסייעת בדיקת ציסטוסקופיה לערמונית לאיתור גידולים.

 

המטופלים העיקריים שפונים לביצוע ציסטוסקופיה הם כאלה הסובלים מכל מיני בעיות ותסמינים בדרכי השתן. באמצעותה ניתן לאבחן גידולים מסוגים שונים בשלפוחית השתן, לברר לגבי דימומים הקיימים בשתן, לברר מדוע אדם סובל מצריבה בעת מתן שתן או מזיהומים חוזרים. בנוסף, הבדיקה מתאימה גם לבירור לגבי גידולים וסרטן בערמונית או לצורך ביצוע ניתוח בערמונית.

 

בדיקת ציסטוסקופיה לערמונית- איך זה מתבצע?

הבדיקה איננה נעימה ולכן מומלץ כי אורולוג יבצע אותה עם אלחוש מקומי. ניתן גם לאלחש בטשטוש עמוק יותר בחדר ניתוח. כאמור, המכשיר איתו מתבצעת הבדיקה נקרא ציסטוסקופ.

 

המכשיר משלב סיב אופטי ותעלה צרה שדרכה ניתן להזרים נוזל ישירות לשלפוחית השתן. במהלך הבדיקה רופא אורולוג מומחה מסתכל על דפנות השלפוחית והשופכה ובודק את התקינות שלהן. בנוסף, ניתן לבצע באמצעות המכשיר כל מיני סוגים של טיפולים וביופסיות, לצרוב אזורים שמדממים ואף להוציא אבנים מדרכי השתן.

מה כוללת ההכנה של הבדיקה?

במצבים בהם הוחלט לבצע את הבדיקה תחת טשטוש או הרדמה כללית יש להגיע לבדיקה אחרי צום בהתאם להנחיות של האורולוג או של הרופא המרדים. במידה ומדובר בהרדמה מקומית, אין צורך בצום. כשבוע לפני הבדיקה יש לבצע בדיקת שתן כללית ותרבית בכדי לוודא כי אין זיהום פעיל במערכת השתן.

 

לא ניתן לבצע את הבדיקה אם קיים זיהום. מטופלים הנוטלים תרופות מדללות דם צריכים להתייעץ עם הרופא לגבי הפסקת התרופות בסמוך לבדיקה בהתאם להנחיות. הבדיקה נמשכת בממוצע כ- 20 דקות.

 

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: