מחלות ראומטיות בילדים הן מחלות אשר מערבות את מערכת השריר, השלד ואת רקמות החיבור. המחלות הנפוצות ביותר בגיל הילדות הן זאבת, דלקת שרירים של גיל הילדות, דלקות כלי דם, מחלות דלקתיות בעצמות כגון תסמונת פאפא ודלקת מפרקים כרונית אידיופאטית של גיל הילדות המכונה גם דמ“א. יש כמה סימנים מחשידים שחייבים להדליק אצלנו ההורים נורה אדומה כמו למשל נפיחות מפרקית, קשיי הליכה בבוקר, נוקשות בוקר, כאבים מתמשכים במפרקים, דלקות שקדים חוזרות, אפטות בפה ועוד.
איך מאבחנים מחלות ראומטיות בילדים?
הרופא המאבחן מחלות ראומטיות בילדים, דלקות פרקים ראומטיות ועוד, הוא ראומטולוג. האבחון כולל בדיקה קלינית על פי התסמינים מהם הילד סובל, בדיקה גופנית ובדיקות עזר כמו למשל בדיקות דם שמגלות נוגדנים מיוחדים או עלייה ברמות חומציות בדם, צילומי רנטגן המגלים דחיקה של הסחוס במפרקים, בדיקות שתן ועוד.
איך מטפלים?
הטיפול הוא תלוי מחלה, גיל ומצב פיזי. להקלה על הכאבים לרוב יינתנו תרופות נוגדות דלקת ובמקרים קשים אף ישקל מתן סטרואידים. יש מחלות בעיקר כאלה של רקמות החיבור בהם הטיפול הוא על ידי תרופות ביולוגיות המונעות שחרור של חומרים דלקתיים השוחקים את המפרק. בנוסף, פעילות גופנית חשובה מאוד במחלות מהסוג הזה, שכן היא מסייעת לחזק את השרירים התומכים במפרק וכך העומס על אותו מפרק פוחת משמעותית. לעתים משלבים גם טיפולי פיזיותרפיה, עיסוי עם שמן ולעתים אין ברירה אלא לעבור ניתוח (בדרך כלל אצל ילדים לא נהוג לנתח).
מה יכול לעזור לילדים?
פרט לטיפול שקבע הרופא והקפדה עליו, מה שמאוד עוזר לילדים הוא סביבה תומכת, מכילה ומעודדת. לעתים כדאי לשלב גם טיפול רגשי בהתאם למצבו של הילד או טיפול אלטרנטיבי כגון צמחי מרפא או טיפול בפרחי באך.